389 Miljoen extra om Merwedebrug te vervangen

0
389 miljoen extra om de Merwedebrug bij Werkendam te vervangen. Foto: Marcel van Dorst - MaRicMedia

WERKENDAM – De Merwedebrug wordt vervangen, evenals het traject A27 Houten-Hooipolder krijgt een volledig nieuwe Hagesteinsebrug en Keizersveerbrug. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) kiest voor volledige vervanging van de 3 bruggen in plaats van een versterking van de huidige bruggen, omdat dit op de langere termijn goedkoper is en een betere garantie geeft op een vlotte doorstroming van het verkeer.

Twee maanden dicht
De Merwedebrug was vorig jaar twee maanden dicht voor vrachtwagens nadat haarscheurtjes waren ontdekt. Die sluiting kostte de transportsector zeker 33 miljoen euro. 

Extra geld
De minister trekt hiervoor 389 miljoen euro uit. Dit bedrag komt bovenop het bedrag van 860 miljoen euro dat al gereserveerd is voor het grote wegproject. De gewijzigde aanpak wordt verwerkt in een tracébesluit dat in de loop van volgend jaar wordt vastgesteld.

Verbreding A27
De A27 tussen Houten en Hooipolder wordt verbreed. De snelweg, die over de grote rivieren loopt, krijgt over het gehele traject minimaal 2×3 rijstroken, op verschillende onderdelen van het traject zelfs 4 rijstroken. Bij het knooppunt Hooipolder wordt een verbindingsboog aangelegd. Door verbreding van de snelweg zal de doorstroming op de A27 flink verbeteren.

De start van de werkzaamheden staan gepland voor 2021, nog even volhouden dus.